Objektiivisuus käsitteenä liittyy luonnontieteisiin. Ihmisten pituutta voidaan mitata. Voidaan määrittää kesikimääräinen pituus ja normaali poikkeama keskimääräisestä pitudesta. Minunkin pituuteni voidaan mitata. Pituus kuuluukin luonnontieteiden käsitteisiin. Objektiivinen tieto on helppo varmistaa tekemällä hypoteesi ja testaamalla sen todenmukaisuus. Aivan esimerkiksi:
0-hypoteesi: on totta, että golf pallo putoaa maahan o,63 sekunnissa, kun sen pudottaa kahden metrin korkeudelta.
1-hypoteesi: on epä-totta, että golf pallo putoaa maahan o,63 sekunnissa, kun sen pudottaa kahden metrin korkeudelta.
Jokainen plinkkiläinen voi tehdä kokeen ja varmistaa väittämän todenmukaisuuden. Luonnontieteissä totuus on vääjämätöntä teon ja seurauksen lainalaisuutta. Tällaisen ajattelun esi-isä on Aristoteles, Platonin hieman lapsellinen oppipoika. Aristoteles irtautui opettajansa neuvoista asettamalla logoksen - järjen - muiden hyveiden, eli pathoksen ja ethoksen yläpuolelle. Aristoteleen upppiniskaisuutta saamme kiittää länsimaisesta arvomaailmasta sekä hyvässä, että pahassa. Länsimainen lääketiedekin sivuuttaa Pathoksen (intohimo) ja Ethoksen (etiikka).
Toki Mengelen, lobotomian ja talidomidin seurauksena sairaaloihin on perustettu eettisiä toimikuntia, mutta edellleen aivan tarpeettomiakin lääkkeitä syötetään ihmisille ja eläimille sellaisessa määrin, että lääkeainepitoisuuksia voidaan jo mitata meristäkin suurkaupunkien edustalla. Nyw Yorkissa kävelee jatkuvasti vastaan ihmisiä, joidan kaulanahkaa lääkärit ovat kiristäneet niin paljon, että pahaa tekee katsella. Joissain tapauksessa miehen vehkeiden kanssa syntyminen on jo luokiteltu sairaudeksi, joka pitää korjata leikkauksella. Lohjalla lääkäriä, joka ei ollut lukenut päivääkään lääketiedettä pidettiin keskimääräistä parempana lääkärinä - osasi kuulemma kuunnella potilaita.
Kiinalaiset eivät koskaan hylänneet pathoksen, logoksen ja ethoksen hyveitä. Sen takia meillä kiinalaiselle lääketieteelle välillä naureskellaankin. Onko se muka oikein hoidettu, jos neulala pistelemällä paranee?
Jo 1900-luvun alussa tiedemaailma oivalsi Aristoteleen erehdyksen. Ihmistiedon alueella hyväksyttiin subjektiivinen, kokemuksellinen tietokäsitys, joka perustuu ilmiöiden ymmärtämiseen. Platon esitteli tämän ajattelutavan aikanaan idea-oppina. Katselemalla, kuuntelemalla ja pohtimalla, voi alkoholismista jotain oppia ymmärtämäänkin.
Hypoteesi0: On totta, että pitämällä korkin kiinni, ei tule humalaan.
Hypoteesi1: On epätotta, että pitämällä korkin kiinni ei tule humalaan
Tämä on logosta ja Aristeleen ajattelua. Sinällään totta, mutta ei ole ratkaissut, eikä ratkaise alkoholiongelmaa yhteiskunnassamme.
Hypoteesi0: On totta, että halu lopettaa juominen on välttämätön ja riittävä edellytys juomisen lopettamiselle.
Hypoteesi1: On epätotta, että halu lopettaa juominen on välttämätön ja riittävä edellytys juomisen lopettamislle.
Tähän Aristoteles naurahtaisi pilkallisesti: “Tuo teoria on helppo osoittaa vääräksi tieteellisellä testillä.”
Platon varmaankin taputtaisi käsiään ja sanoisi: “Ideassa on paatosta, se ainakin ilmentää jotain ymmärrystä ilmiöstä”